

## Australian Advocacy Institute

# WORKSHOP INFORMATION, TIMETABLE <sup>AND</sup> TASK ALLOCATIONS

# Foundation Skills Advocacy Workshop

## Wednesday 10 JULY 2024 - 5.00pm\* to 6.30pm – ONLINE by Zoom Thursday 11 JULY 2024 - 5.00pm\* to 6.00pm – ONLINE by Zoom Saturday 13 JULY 2024 - 8.45am to 3.45pm – IN-PERSON VENUE: SUPREME COURT, DARWIN

All advocates attend all sessions ... online Wed & Thurs, In-Person Saturday

\* Wed/Thurs Zoom will open 30 minutes early each day for online connection.

#### © COPYRIGHT 2024 - Australian Advocacy Institute

This material is copyright. Subject to the Copyright Act 1968, it or any of its parts may not be reproduced in any material form, performed in public, broadcast, transmitted by subscription, cable service, or adapted without the prior written permission of the Australian Advocacy Institute.

### Wednesday 10 July 2024 - ONLINE

#### 4.30 to 5.00pm

Advocates log-on to Zoom Workshop.

Click on this link for automatic log-on:

https://us02web.zoom.us/j/2716263497?pwd=cjZmOXRXOUp0dUVpaTdaWEM2TEwyQT09

(ID = 2716263497 Password = Advocacy)

SESSION 1	5.00 to 6.30pm (90 mins)
	Introduction to Advocacy. Case Theory and Argument.

### Thursday 11 July 2024 - ONLINE

#### 4.30 to 5.00pm

Advocates log-on to Zoom Workshop.

Click on this link for automatic log-on:

https://us02web.zoom.us/j/2716263497?pwd=cjZmOXRXOUp0dUVpaTdaWEM2TEwyQT09

(ID = 2716263497 Password = Advocacy)

SESSION 2	5.00 to 6.00pm (60 mins)
General Session	Techniques in Cross Examination. Communication in court.

### Advocate Task Number allocations for Saturday performance sessions:

No	Foundations GROUP 1	Foundations GROUP 2	Foundations GROUP 3	Foundations GROUP 4
1	Broderick Morgan	Mia Parkes-Talbot	Christine Wei	Mark Clare
2	Joseph Cavanagh	Darcy Powell	Spencer Womersley	Lily Franklin
3	Oscar Halbmeijer	Laura Quigley	Dylan Trainor	Anna Shackell
4	Gypsy-Lee Marsh	Deb Placidi	Brooke Houen	Matilda Hunt
5	Rachel Parsons	Hannah Richardson	Laura Burfitt	Madeleine McGlade
6	Hana Seraphim	Melanie Ralph	Courtney Dutton	Eliza Parry-Okeden

# SATURDAY 13 July 2024

	8.45am to 9.00am (15 mins)	
General Session	Introduction to the AAI trainers. Introduction to the workshop.	
SESSION 3	9.00 to 10.15am (75 mins)	
<b>Group Session</b>	APPLICATIONS	
Advocate Performances in Group: <b>5 minutes per task</b>	Case Study 1: Porcine v Royal Bridgewater G TASK: Apply for an ex-parte injunction TASK: Apply for an ex-parte injunction	Golf Club ADVOCATE: 1 ADVOCATE: 2
AAI Trainer Review in Group: 6 minutes per task	Case Study 2: Middleton v Blanchard and Ha TASK: Apply for an urgent injunction TASK: Oppose the application TASK: Apply for an urgent injunction TASK: Oppose the application	ADVOCATE: <b>3</b> ADVOCATE: <b>4</b> ADVOCATE: <b>5</b> ADVOCATE: <b>6</b>

### MORNING TEA BREAK 10.15 to 10.35am (20mins)

SESSION 4	10.35 to 11.40am (65 mins)		
<b>Group Session</b>	<b>EVIDENCE-IN-CHIEF AND CROSS EXAMINATION</b>		
Advocate Performance	Case Study 3: DPP v Evelyn Cannon AI	OVOCATE	
in Group:	TASK: Lead Evidence from Const. O'Rourke for Prosecution	on <b>3</b>	
5 minutes per task	TASK: Cross Examine Const. O'Rourke for Defence	4	
F	TASK: Lead Evidence from Peter Porter for Prosecution	1	
AAI Trainer Review	TASK: Cross Examine Peter Porter for Defence	2	
in Group:	TASK: Lead Evidence from Evelyn Cannon for Defence	6	
5 minutes per task	<b>TASK:</b> Cross Examine Evelyn Cannon for Prosecution	5	
	Please be completely familiar with all witness statements. The AAI Trainer will nominate another advocate within the g act as the witness.	group to	

11.40 to 12.20pm (40 mins)
CASE THEORY

SESSION 6	12.20 to 12.40pm (20 mins)
Group Session	<b>REVISION</b> Advocates privately review and revise their preparation for their allocated task performances in Sessions 7 and 8, based on earlier trainer reviews.

## LUNCH BREAK 12.40pm to 1.10pm (30 min) – Light lunch provided.

SESSION 7	1.10 to 2.10pm (60 mins)	
Group Session	LEADING EVIDENCE AND CROSS EXAMINATION     Case Study 3: DPP v Evelyn Cannon   ADVOCATE	
Advocate Performance in Group: <b>5 minutes per task</b>	TASK: Lead Evidence from Const. O'Rourke for Prosecutio   TASK: Cross Examine Const. O'Rourke for Defence   TASK: Lead Evidence from Luigi Fiorelli for Defence	
AAI Trainer Review in Group: <b>5 minutes per task</b>	<b>TASK:</b> Cross Examine Luigi Fiorelli for Prosecution <b>TASK:</b> Lead Evidence from Evelyn Cannon for Defence <b>TASK:</b> Cross Examine Evelyn Cannon for Prosecution	3 2 1

#### SHORT BREAK 2.10 to 2.15pm (5 min)

SESSION 8	2.15 to 3.15pm (60 mins)	
Group Session	<b><u>CLOSING ARGUMENT</u></b> Case Study 3: DPP v Evelyn Cannon	
Advocate Performance	TASK: Present closing argument for Prosecution	ADVOCATE: <b>3</b>
in Group:	TASK: Present closing argument for Defence	ADVOCATE: <b>4</b>
<b>5 minutes per task</b>	TASK: Present closing argument for Prosecution	ADVOCATE: <b>5</b>
AAI Trainer Review	TASK: Present closing argument for Defence	ADVOCATE: 6
in Group:	TASK: Present closing argument for Prosecution	ADVOCATE: 1
<b>5 minutes per task</b>	TASK: Present closing argument for Defence	ADVOCATE: 2

SESSION 9	3.15 to 3.35pm (20 mins)
<b>Group Session</b>	REPEAT PERFORMANCES
Advocate Performance in Group: <b>2 minutes per task</b>	Advocates repeat an earlier allocated task performance, taking into account earlier performance and video review comments.
AAI Trainer Review in Group: 1 minute per task	

SESSION 10	3.35 to 3.45pm (10 mins)
General Session	DISCUSSION AND CLOSING SESSION