Australian Advocacy Institute



Advanced Skills in Persuasive Argument Advocacy Workshop

WORKSHOP INFORMATION, TIMETABLE AND TASK ALLOCATIONS

Wednesday 10 JULY 2024 - 5.00pm* to 6.30pm - ONLINE Thursday 11 JULY 2024 - 5.00pm* to 6.00pm - ONLINE Saturday 13 JULY 2024 - 8.45am to 3.45pm – IN-PERSON VENUE: SUPREME COURT, DARWIN

* Wed/Thurs Zoom will open 30 minutes early each day for online connection.

© COPYRIGHT 2024 - Australian Advocacy Institute

This material is copyright. Subject to the Copyright Act 1968, it or any of its parts may not be reproduced in any material form, performed in public, broadcast, transmitted by subscription, cable service, or adapted without the prior written permission of the Australian Advocacy Institute.

Wednesday 10 July 2024 - ONLINE

4.30 to 5.00pm

Advocates log-on to Zoom Workshop.

Click on this link for automatic log-on:

https://us02web.zoom.us/j/2716263497?pwd=cjZmOXRXOUp0dUVpaTdaWEM2TEwyQT09

(ID = 2716263497 Password = Advocacy)

SESSION 1	5.00 to 6.30pm (90 mins)
General Session	Introduction to Advocacy. Case Theory and Argument.

Thursday 11 July 2024 - ONLINE

4.30 to 5.00pm

Advocates log-on to Zoom Workshop.

Click on this link for automatic log-on:

https://us02web.zoom.us/j/2716263497?pwd=cjZmOXRXOUp0dUVpaTdaWEM2TEwyQT09

(ID = 2716263497 Password = Advocacy)

SESSION 2	5.00 to 6.00pm (60 mins)
General Session	Techniques in Cross Examination. Communication in court.

ADVOCATE TASK NUMBER

This is your advocate number and is used to determine which **TASKS** you will be performing in the timetable that follows.

	GROUP A1	GROUP A2	GROUP A3	GROUP A4
1	Adele Peluso	Annie Visser	Kate Nichols	Jessica McLean
2	Damien McDonald	Lajita Allan-Agnew	Lindsey Moldenhauer	Josh Bach
3	Rhiannon McGlinn	Sam Moody	Ian Rowbottam	Machiko Raheem
4	James Moore	Caroline Heske	Brigitte Le Comte	Daniel Abraham
5	Timara Callaghan	Lang Williamson	Nicola Wright	Rebecca Everitt
6	Jenna Charles	Jacob Henderson	Eleanor Connop	Jenna McHugh

Saturday 13 July 2024 – IN-PERSON – Supreme Court, Darwin

SESSION 3	8.45am to 9.00am (15 mins)
General Session	Introduction to the AAI trainers. Introduction to the workshop.

SESSION 4	9.00 to 10.20am (80 mins)	
Group Session	CROSS EXAMINATION - Case Study: DPP v Nigel Bland	
Performances in Group Per task: Address: 2 min., then Cross Exam.: 6 min.	TASK: Each advocate will first perform part (2 minutes) of their closing address on the point or points on which they intend to cross-examine their witness. Then immediately Cross Examine (6 minutes) that witness to achieve the point/s on which that argument is based.	
Trainer Review: 5 min.	Task Allocation: Advocate 5. For Prosecution, Cross Examine witness Mrs Mabel Bland Advocate 3. For Prosecution, Cross Examine witness Mr Nigel Bland Advocate 6. For Defence, Cross Examine witness Mr Goldberg Advocate 4. For Defence, Cross Examine witness Snr. Sgt. Bruce Advocate 1. For Prosecution, Cross Examine witness Mr Nigel Bland Advocate 2. For Defence, Cross Examine witness Snr. Sgt. Bruce Advocates should be completely familiar with all witness statements in order to play the role of the witness. Trainer will allocate witness role.	

MORNING TEA BREAK 10.20 to 10.35am (15 mins)

SESSION 5	10.35 to 11.25am (50 mins)
Conoral Sossion	10.35 to 11.10am - CASE THEORY (35 mins) 11.10 to 11.25am - Private revision by Advocates (15 mins)

SESSION 6	11.25am to 12.40pm (75 mins)	
Group Session	CROSS EXAMINATION - Case Study: DPP v Nigel Bland	
Performances in Group Per task: Address: 2 min., then Cross Exam.: 5 min.	TASK: Each advocate will first perform part (2 minutes) of their closing address on the point or points on which they intend to cross-examine their witness. Then immediately Cross Examine (5 minutes) that witness to achieve the point/s on which that argument is based.	
Trainer Review: 5 min.	Task Allocation: Advocate 1. For Prosecution, Cross Examine Witness Mrs Mabel Bland Advocate 2. For Defence, Cross Examine Witness Mr Goldberg Advocate 6. For Defence, Cross Examine Witness Snr. Sgt. Bruce Advocate 5. For Prosecution, Cross Examine Witness Mr Nigel Bland Advocate 3. For Prosecution, Cross Examine Witness Mrs Mabel Bland Advocate 4. For Defence, Cross Examine Witness Mr Goldberg Advocates should be completely familiar with all witness statements in order to play the role of the witness. Trainer will allocate witness role.	

LUNCH BREAK 12.40 to 1.10pm (30 min) – Light lunch provided.

SESSION 7	1.10 to 1.55pm (45 mins)
Group Session	Advanced Techniques in Witness Handling

SHORT BREAK 1.55 to 2.00pm (5 min)

SESSION 8	2.00 to 3.20pm (80 mins)
Group Session	CROSS EXAMINATION - Case Study: DPP v Nigel Bland
Performances in Group Per task: Performance: 5 min. Trainer Review: 5 min.	TASK: Advocates can choose a witness to Cross Examine. TASK: Each advocate will first perform part (2 minutes) of their closing address on the point or points on which they intend to cross-examine their witness. Then immediately Cross Examine (5 minutes) that witness to achieve the point/s on which that argument is based. AAI Trainer will nominate Advocate performance order.
	Advocates should be completely familiar with all witness statements in order to play the role of the witness. Trainer will allocate witness role.
SESSION 9	3.20 to 3.35pm (15 mins)
General Session	Question & Answer Session
SESSION 10	3.35 to 3.45pm (10 mins)
General Session	CLOSING SESSION